Haber

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu Mehmet Emin Resulzade anıldı

Müslüman doğunun ilk demokratik cumhuriyeti olarak kabul edilen ve 28 Mayıs 1918’de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu Mehmet Emin Resulzade, Bakü’de düzenlenen 2. Uluslararası Resulzade Okunuşları Konferansı ile anıldı.

Konferansa Türkiye, Almanya, Rusya, Fransa, İran ve İsveç’ten akademisyen ve yazarlar katıldı.

Konferansta konuşan Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Lideri Prof. İsa Habibbeyli, Resulzade’nin “Bayrak kaldırılırsa bir daha inmez” sözünün tüm Azerbaycanlılar için bağımsızlık sloganı haline geldiğini hatırlattı.

Habibbeyli, “Modern Azerbaycan artık güçlü, saygın ve gelişen bağımsız bir devlettir. Ermeni işgalinin sona ermesiyle birlikte ülkemizin her bölgesinde Azerbaycan bayrağı dalgalanmaktadır. Bu gerçek, Resulzade’nin mirasına duyulan saygının en büyük göstergesidir.” dedi.

Azerbaycan Hazar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Hamlet İsahanlı, modern Azerbaycan’ın milli kimliğinin oluşmasında büyük rol oynayan, hayatı boyunca ülkesinin bağımsızlığı ve toplumun aydınlanması için çalışan Resulzade’nin anısına, basını ve siyasi faaliyetleri canlı tutuldu.

1920’de Bolşeviklerin işgaliyle bağımsızlığı sona eren Azerbaycan’da yaşanan gelişmeleri felaket olarak nitelendiren Resulzade’nin, yazdığı kitaplarla, yayınladığı dergilerle ve düzenlediği konferanslarla ülkesini anlatmaya devam ettiğini belirten Prof. Bakü’den ayrıldıktan sonra. İsahanlı, “Mehmet Emin Resulzade her zaman Azerbaycan’ın bir gün bağımsızlığına ve bağımsızlığına kavuşacağına inandı ve vazgeçmedi.” söz konusu.

Dönemi araştıran Azerbaycanlı tarihçi ve Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Doğu İlimleri Enstitüsü çalışanı Prof. Dr. Solmaz Rüstemova Tohidi, “Mehmet Emin Resulzade sıradan bir siyasetçi değildi. O, Türkiye’nin geleceğini belirleyen ender bir insandı. ülkesi, ideolojiye katkıda bulunmuş, devletin temellerini oluşturmuş, 27 kitap ve 1000’in üzerinde makalesiyle düşünce hareketlerine yön vermiş, halk olarak böyle bir mirasa sahibiz.” “Çok şanslıyız” dedi.

Video mesajla katılımcılara seslenen Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dünya Türkleri.

Prof. Dr. Ünüvar, ömrünü mücadele içinde geçiren Resulzade’nin Ruslar tarafından takip edildiğini ve tutuklandıktan sonra bir süre yurt dışına kaçmak zorunda kaldığını hatırlattı.

Bir zamanlar İran ve Almanya’da yaşayan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusunun 1947 yılında Türkiye’ye yerleştiğini belirten Ünüvar, “Mehmet Emin Resulzade bir Türk vatandaşı olarak ülkesinin kurtuluş mücadelesini sürdürdü.” dedi.

Konferansta, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınlar Genel Müdürlüğü ve Milli Kütüphane’de görev yapan Resulzade’nin adının Türkiye’de birçok il ve ilçede cadde ve sokaklara verildiği, Azerbaycan’ın da bu isimle anıldığı anlatıldı. 1949 yılında Ankara’da kurduğu Kültür Derneği bugün Türkiye’de faaliyetlerini sürdürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu